Doživetja

»Že nekaj časa verjamem, da te življenje pelje ravno tja, kamor moraš priti. Pa naj je to osebni problem, stiska, slabo počutje ali samo želja po nečem več. Včasih je potreben samo trenutek, majčken znak, beseda, prijatelj ali neznanec, ki te popelje na to pot. Meni je nekoč v pogovoru prijateljica omenila gonge. Takrat sem se spomnila ene ekskurzije, kjer smo imeli v cerkvi kratko seanso z gongi, ki mi je ostala v lepem spominu. Nekaj me je potegnilo na to pot in sem se prijavila k Antonii na meditacijo z zvokom. Po pravici povedano, se prve meditacije ne spomnim natančno, je pa bilo nekaj, kar me je kasneje vsake toliko časa spet povabilo. Vsaka meditacija je zgodba zase. Včasih te odpelje v neznane dimenzije, včasih se dogaja bolj na fizični ravni, vedno pa se »lupiš kot čebula«. Odkrivaš skrite kotičke sebe, potegneš na plano potlačena čustva, včasih čutiš celotno svoje drobovje. Sama se rada pohecam, da to ni vedno »welness program«. Sem pa neskončno hvaležna za vsako meditacijo, katere sem se udeležila. Zvok vedno popravi tam, kjer je v tistem trenutku najbolj potrebno.« (Marjetka Š.)

Z zvočno kopeljo sem se srečala prvič pred leti, ko sem se začela kot profesorica na srednji šoli izobraževati o čuječnosti, ki sem jo poskušala kot obliko sproščanja stresa vpeljevati v pouk ter med sodelavce. Od vseh tehnik, ki sem jih lahko preizkusila, me je najbolj učinkovito in kvalitetno sprostila prav zvočna kopel. Veliko mojstrov obvlada svoje delo, ko izvablja iz gongov zdravilne vibracije, toda zvočne kopeli pri mojstrici Antoniji so svojevrstne. Ne le, da učinkovito obvlada igranje, že uvodno sproščanje vodi tako, da se razblinijo blokade in se hitro lahko prepustiš izkušnji, ki je ob vsakem naslednjem obisku drugačna, neponovljiva ali skriva kakšno presenečenje. Človeka kar kliče k ponovitvam. Meni osebno predstavlja njeno igranje: potovanje v podobah in po vseh koordinatah zavednega ter nezavednega, v slikah in barvah. Že stari Grki so zelo dobro poznali zdravilni učinek zvoka gongov, danes pa znanstveniki lahko konkretno dokažejo zdravilni, pomlajevalni vpliv zvoka na DNK in na psihično ter fizično zdravje človeka. Antonia ta znanstvena spoznanja ter svoje strokovno znanje oplemeniti s svojo osebnostjo in darom, ko zna med igranjem intuitivno prisluhniti vibracijam skupine in potrebi vsakega posameznika, da bi le-ta v največji možni meri dosegel svoj namen obiska zvočne kopeli. (Gabriela Z.)

Zvok in vibracija se dotakneta prav vsakega delčka mojega telesa. Zvočne kopeli mi pomagajo duhovno rasti že več kot 10 let. Dragoceno izkušanje je vsakič drugačno. Včasih je bilo nekoliko naporno skozi fizične bolečine, ki so sčasoma postale znosne. Bilo je tudi nekaj točenja solza ali so se skozi sanje pojavila sporočila, katera sem ozavestila za delček spoznanj in vedenj, ki me gradijo v močnejšo osebo. Večkrat so mi prav pogovori z Antonio po sami kopeli v podporo k širšemu ozaveščanju sebe. Vse to opisati z besedami je preskopo. Meni je vsakokrat doprinos k lahkotnemu, sr(e)čnemu in bolj samozavestnemu doživljanju sebe in sveta okrog mene. Povezanost s samim sabo pa meni največ šteje. Gong kopel me enostavno pokliče, da se prepustim spremembi. Spremembe pa so edina stalnica v življenju. (Marjetka)

Z besedami opisati popotovanje z zvokom skozi čas in prostor je popačeno … Vsakokratna izkušnja nadgrajuje vse dosedanje. Najbolj dragocena mi ostajajo v spominu druženja 12 mesecev v ženskih krogih, kjer smo se povezovale na posebnem čutnem nivoju in prepoznavale, kako smo resnično vsi povezani. Prav posebna pa so zame bila doživetja Zvoka na prostem leže v travi na Razkrižju pod velikim hrastom. Spomnim se, da je Jože ležal poleg mene. Takrat še nisem vedela, da bo kmalu postal moj sopotnik. Draga Antonia, resnična hvaležnost vibrira skozi moje srce do tvojega srca v neskončnost. Kar solze so mi orosile oko, saj se zavedam, kako dragoceno je to popotovanje obogateno z zvokom in srčno damo, ki stoji za tem. (Marjetka K.)

Rituali z gongi mi veliko pomenijo in so v moje življenje prinesli veliko dobrega. Zvok gongov mi zelo pomaga pri osebni rasti. Seanse z zvokom gongov so mi v pomoč pri zdravljenju na duhovnem, duševnem in fizičnem nivoju. Skozi zvok sem doživela transformacijo mnogo potlačenih čustev, predvsem jeze in strahov. Zdi se mi, da prav z zvokom zdravim družinsko deblo in vezi s predniki. Po seansi čutim sproščenost in stabilizacijo notranjega miru. Veliko pa mi pomeni, da sem ponovno okrepila čutenje same sebe in ozavestila, kako biti ženska in živeti svojo senzualnost. Redni obiski zvočnih seans zame pomenijo krepitev ljubezni do sebe in pomoč pri odkrivanju življenjskega poslanstva.
Prav tako mi je dragoceno povezovanje s čudovitimi dušami, kot je Antonia in ostali udeleženci ritualov. Hvaležna sem za vsa doživetja z gongi. Hvaležna sem, da sem spoznala Antonio in njeno poslanstvo, ki ga deli z nami, da skupaj osebnostno rastemo. (Željka V.)

Srečanje z zvokom je zame vedno neizmerno čudovita izkušnja, ki mi znova in znova daje nova spoznanja o sebi in velik zagon v to, da ustvarjam življenje takšno, kot si ga sama želim.
»The best and most beautiful things in the world
cannot be seen or even touched
they must be felt with the heart.« (Tadeja M.)

Če ne bi bilo gongov in Antonie, ne bi postajala to, kar mi je namenjeno. Na gonge sem se odločila iti po tem, ko sem slišala več pozitivnih izkušenj mojih znancev. Sem si rekla: »Okej. To bo torej moj naslednji korak«. Če bi vedela, kam grem, bi šla že mnogo prej. Ampak, kot pravi Antonia, se itak vse zgodi ob pravem času. Kar se tiče zvoka, sploh ne znam prav opisati. Zvok gongov te enostavno popelje vase, prebija in topi blokade, pomaga pri osebni rasti in uglasi z visokimi vibracijami. Celotno druženje oz. ritual ti da občutek neverjetne varnosti. Uvodnemu toplemu pozdravu sledi prijetna meditacija, nato pa potovanje v zvoku gongov in ostalih instrumentov. Ko se ritual z zvokom konča, prejmeš sporočilo angelskih kart in na koncu si Antonia vzame čas za čisto vsakega od nas. Izmenjajo se čutenja in ne samo to, Antonia si zapomni, kje si ostal v zadnjem ritualu in te počasi usmerja na pot do samouresničitve. Lahko bi napisala, da vsake toliko dobimo »šamar« (zaušnico), da se streznimo in se imamo rajši. Vse, kar lahko dodam, je: Hvala, hvala, hvala Antonia.
(Anja W. Ž.)

Zvočno potovanje z Antonio je posebno doživetje, ki te ponese v globine in širine duše, kjer um želi samo za kratek čas ujeti in razumeti umetnost zvoka. Luščenje odvečnih plasti in zgodb, ki odslužijo svoje trenutke, zvok preobrazi brez sledi. Izkušnjo priporočam vsem, ki jim je lahkotnost dragocena sopotnica skozi vsakdan in jo na ritualu lahko vsakič znova v sveži preobleki odkrijejo. (Janja)

Z zvokom sem sem se naučila potovati vase in preko vseh meja. Spoznala sem, da sem lahko povsod, ko se dovolj odprem in vibracija zvoka postane moje lastna. Verjetno je lepše, če povem, da se enostavno zlijem z zvokom in moja duša ve, da je končno doma. Zvok odpira vrata podzavesti in prebija blokade. To je sicer včasih malo boleče ampak je vredno. Jaz sem se tudi skozi zvok naučila dopuščati, odpuščati in … spuščati. Zvok je vibracija in mi vsi smo vibracijska bitja. Na meditaciji z gongi je to dragoceno izkustvo in resničnost. Prepustiti se blagodejnim, čarobnim in razkrivajočim vibracijam gongov pomeni zame sprejeti sebe resnično in pogledati čez … HVALA, Antonia! (Tjaša P.)

Moje doživljanje gongov – zvočne kopeli
S planetarnimi gongi sem se srečala nekaj let nazaj, tam okrog leta 2004 sem jih spoznala na otoku Ižu. Takoj so me prevzeli in navdušili, dejansko me je že po prvi zvočni kopeli prevzel občutek vauuu – to je nekaj zame. Zelo sem se razveselila, ko se je v našem kraju pojavila Antonija in začela z zvočnimi kopelmi. Občutek sprostitve skozi meditacijo in predanosti zvoku je zame enkraten občutek in doživljanje zmeraj nečesa novega. Na začetku sem rabila kar nekaj časa, da sem se lahko popolnoma sprostila ob zvočni kopeli, a zvok mi je kljub temu dajal občutek, da se nekaj v meni dogaja. Kljub nemiru, obračanju in nenehnemu nameščanju je bil v meni po ritualu zvočne kopeli mir, sproščenost, pravzaprav lahko rečem, da me je obdajal občutek ženstvenosti. Velikokrat mi je bilo zelo lepo in sem odhajala iz zvočne kopeli veliko bolj samozavestna; imela sem občutek, da lahko hodim po svetu z dvignjeno glavo, saj sem vredna tega, da me opazijo. Večinoma časa namreč hodim po svetu s sklonjeno glavo in povešenimi rameni, po gongih pa ravno obratno – ta občutek je vauuu!
Že sedaj, samo ob pisanju, kako doživljam gonge, je zanimivo, da se prav tako počutim samozavestno in ljubljeno, na obrazu imam tisti moj najlepši nasmešek – dobesedno žarim! Za trenutek zaprem oči in čutim zvok ter vibracije po telesu, kot da bi bila tam. Obdaja me misel – seveda se tako počutim – saj ta zvok, ki sem ga srkala med zvočno kopeljo vsa ta leta, je v meni. Zasidral se je v mojem telesu. Zaprem oči in se že počutim blaženo, ljubljeno in sproščeno. Ja res je – naučila sem se začutiti vibracije zvoka, tudi ko nisem na zvočni kopeli. Ta občutek je res čaroben.
Meni osebno so gongi zelo spremenili življenje. Zvok gongov je v meni prebudil, da se imam veliko bolj rada, se cenim in sem veliko bolj optimistična. To vse je težko opisati, ampak, daje mi veliko, zato še vedno kadarkoli imam priložnost, se tudi po tolikih letih zelo rada prepustim zvoku gongov. Prav pred kratkim sem bila na zvočni kopeli, kjer so me gongi ponovno tako močno odpeljali v svet čarobnih občutkov; obdajal me je občutek lebdenja tam nekje nad oblaki, kot, da sem boginja in ja, še danes je ta občutek v meni!!!! Nasmešek na obrazu, občutek, da bi sam sebe samo objel in čutil, da si ljubljen. Ja to je to, kar meni dajejo gongi, kar mi daje zvok; daje mi tisto, kar sem kot otrok najbolj pogrešala, česar me niso, se nisem naučila. Daje mi varnost. To, kar v vsakdanu najbolj potrebujem. Velikokrat je zvok povzročil tudi bolečino, tekle so solze, a vedela sem, da je to proces, ki spada zraven, in ni mi žal, da sem vztrajala in prepričana sem, da še dolgo bom. Kajti še danes, po tolikih letih, je vsaka zvočna kopel drugačna in po vsaki se počutim veliko bolj blaženo ter ljubljeno in to mi veliko pomeni.
Naj za zaključek omenim še enkratno doživetje ob gongih, in sicer celonočno zvočno kopel. Velikokrat po zaključenih gongih vsi v en glas izrazimo željo – še enkrat!!!! Tako je bilo tudi pred leti in zgodilo se je, da je bilo še enkrat in še enkrat in … celo noč. Prav solze so mi stopile v oči ob spominu, kako enkraten občutek je to bil. Gongi so me zazibali v spanec in ko sem se vmes prebudila, sem z občutkom, da sem varna in ljubljena zaspala nazaj, zvok pa sem čutila po celem telesu v obliki vibracije in ko je bila želja po več, se je kar nadaljevalo. Naslednje dneve me je obdajala taka sreča, hvaležnost in nikoli se v življenju nisem počutila bolj varne kot v času po tej celonočni kopeli. Vsi v skupini smo bili eno, bilo je res enkratno doživetje, ki se bo, upam, še kdaj ponovilo.
Težko je ubesediti, kaj daje zvok gongov, vsaj meni je tako. Tisti trenutek čutenja, ko ti zvok teče po telesu, po žilah. Občutek čiščenja po telesu, ko ti zvok daje občutek, da lahko gore premikaš in v življenju storiš korak naprej, ki si ga že dolgo nameraval. Ta doživljanja so vsaj zame tista, ki mi v vsakdanu veliko pomagajo.
Lahko bi opisala še in še občutkov, ki so se mi dogajali ob zvoku gongov. Nekaj enkratnega, polna drugačnih občutkov je bila zame tudi individualna zvočna kopel. Vse, kar sem ob tem doživljala, koliko v sebi potlačenega sem ob teh zvokih sprostila, tako, da mi je sedaj veliko boljše, o tem vsem bi še lahko napisala dve strani.
Vsak doživlja zvok na svoj način. Jaz lahko samo za zaključek povem, da brez zvoka gongov in Antonije moje življenje danes ne bi bilo tako sproščeno in polno ljubezni ter veselja … (Diana)

Zvočne kopeli so nekaj posebnega
Po povabilu, da delim svoje izkušnje z zvočnimi kopelmi, sem sklenila pripraviti dva zapisa. Prvi je moja osebna izkušnja in drugi je plod znanstvenega pogleda.
Na popotovanju sem najprej doživela sebe na ledu; vrhunska drsalka, ki dela piruete in skoke, drsa naprej in nazaj in to počne strastno. V procesu drsanja sem začutila svoj DNK. Občutila sem kako se prepletata obe spirali in se med seboj povezujeta. Preko spiral sem začutila povezanost z nebom in zemljo, torej navzgor in navzdol. V tem procesu se je pričela zdraviti vsaka moja celica in oblivala jo je energija. Naenkrat sem začutila, da imam okrog vratu ogrlico iz perl. Na sredini je imela obesek, ki je neizmerno žarel v rumeno-zlati barvi. V žarenju obeska sem ozavestila vseprisotno energijo. S to energijo sem odletela v vesolje in se tam razblinila v tisoč planetov, živih bitij in z vsem in vsakomur začutila medsebojno povezanost. Zavedala sem se kako biti stvarnik, ki ne samo, da s kreativno energijo ustvarja ampak ljubi in daje podporo, osrečuje, napolnjuje,…. Bila sem center vsega kar je bilo, je in bo. Vrnila sem se kot dekle, oblečeno v belo, z venčkom marjetic in nenadoma sem ljubezen in nedolžnost združevala z močjo. Začela sem tudi krepiti vsako od čaker in jo polnila z ustreznimi barvami, krepila svoje telo, ljubezen in stopala po svoji poti.Sem znanstvenica in prav je, da poleg svoje osebne izkušnje delim tudi nekaj znanstvenih spoznanj, ki jih je zbrala Kržinova. Osredotočila sem bom na koristi zvočnih kopeli in raziskave, ki to potrjujejo. Raziskava narejena v letu 2016 je potrdila, da zvočne kopeli zmanjšujejo fizično bolečino. Omenjena razsikava navaja, da so udeleženci zvočne kopeli po tej potrdili zmanjšanje fizične bolečine v telesu. Zvočne kopeli izboljšujejo srčno-žilne parametre udeležencev zvočnih kopeli. Raziskava iz leta 2020 navaja, da se je udeležencem po obisku izboljšal krvni tlak, srčni utrip in drugi parametri. Zvočne kopeli koristijo duševnemu zdravju. Naj naveden tri raziskave:
• V raziskavi leta 2016 so primerjali občutke pred zvočno kopeljo in po njej. Ugotovili so, da so se napetost, tesnoba in negativno razpoloženje po terapiji znatno zmanjšali.
• Prav tako so v raziskave, ki je bila opravljena leta 2018 primerjali dve skupini ljudi (n=30) pred operacijo. Pacienti v prvi skupini so poslušali glasbo tibetanskih pojočih skled, ostalim 30 pa so dali slušalke brez glasbe. Analiza je pokazala, da so se srčni utrip in drugi vitalni parametri, ki kažejo na tesnobo, izboljšali pri tistih, ki so poslušali glasbo tibetanskih pojočih skled.
• V metaanalizi (pregled več študij) iz leta 2007 so ugotovili, da so udeleženci po zvočni kopeli s tibetanskimi pojočimi skledami opazili izboljšanje razpoloženja, zmanjšala se je splošna stiska, napetost, jeza in zmedenost.
To je samo nekaj znanstvenih dokazov o koristnosti, seveda pa je izkušnja tista, ki edina na pravi način izpričuje bistvo.
Prof. dr. Simona Šarotar Žižek

Moja pot do gongov …
Na prve skupinske gonge sem šla po priporočilu prijateljice. O samem ritualu nisem vedela ničesar, sem pa bila vedno dovolj odprta za vse, kar se nanaša na spritualnost, saj sem že nekaj časa delala na sebi. Prijateljica mi je gonge priporočala po tem, ko je bila pri Antonii na individualni zvočni kopeli in je doživljala posebne občutke, ki jih je tudi Antonia zelo zaznala, zato me je gnala tudi radovednost pred neznanim.
Na prvem ritualu si je Antonia vzela čas za vse, ki smo bili na ritualu prvič in nam razložila kaj zvočna kopel sploh je, kako jo lahko doživljamo, kaj lahko pričakujemo. Spomnim se, kako sem bila polna nekih pričakovanj, pa čeprav sploh nisem vedela natanko, kaj naj pričakujem.
Najprej je imela kratek uvod, govor, kjer je povzela nekatere stvari v teoriji, nas spomnila na nekatera dejstva iz Zakona privlačnosti… Govorila je tako spontano in tako smiselno, da se mi je zdelo, da nekatere stvari slišim prvič. Tematiko sem že poznala, pa vseeno jo je ona v svojem govoru tako lepo osmislila, da sem spoznala nove vidike, nove koncepte.
Sledila je meditacija. Ob Antoniinem govorjenju, vodenju, se mirna atmosfera, ki kar kliče po tem, da se ji v celoti predaš, kar sama ustvari. Sproščanje poteka tako lahkotno, da se posamezni deli telesa, ki jih z njeno pomočjo ozavestiš kar dvigujejo od podlage…
Nato pa zvok. Najprej presenečenje, s kakšno jakostjo se to sliši, kako zelo je glasno. Toda tega se človek hitro navadi. Pri prvih gongih sem poskušala nadzorovati misli, usmerjati misli… Ampak je šlo vse kar samo, s tokom…. Kakor se je menjeval zvok, so se menjavala tudi moja doživljanja. Spomnim se, kako sem čutila svoje dlani, roke. Mravljince, nič neprijetnega, pa vseeno intenzivni dražljaj.
Zvok se je spreminjal, vmes sem čutila hlad, pa toploto na telesu, pa še več zvoka… Po končanem zvoku so sledile Antoniine besede, ko smo se počasi »vračali« v prostor in trenutek. Počutila sem se nekako prazno, ne bi znala opredeliti, če dobro ali slabo, niti opisati, kaj se je pravkar dogajalo… Nato je pristopila Antonia ter mi sama od sebe razložila, da sem dlani čutila zato, ker ne znam sprejemati. To me je pa čisto fasciniralo. Kako je ona vedela, da sem čutila roke? Kako ona ve, da jaz ne znam sprejemati? Kako naj se naučim sprejemati? Kaj moram osvojiti?
To in še več vprašanj, predvsem pa navdušenost nad gongi, nad Antonio in nad mojim doživljanjem zvoka me je pripeljalo do tega, da hodim na individualne in skupinske rituale zvočnih kopeli pod okriljem Antonie Pavlin, ki jo globoko spoštujem in občudujem pri vsem, kar počne.
Sledili so redni obiski skupinskih in individualnih ritualov. Individualni so mi dali ogromno, saj je prav pogovor z Antonio pri tem delu tisti, ki veliko doprinese k razumevanju situacij, okoliščin, ki se ti dogajajo. Pogovori z Antonio so mi spremenili življenje. Čeprav sem veliko brala, poslušala videa, uporabljala metode in tehnike, se nisem znala premakniti z mesta. Nisem znala osmisliti svoje poti, nisem prepoznala ključnih napak, ki sem jih ponavljala, sploh pa nisem vedela kaj me omejuje pri tem, da preprosto nisem srečna, pa čeprav imam na videz vse, kar sem si kdaj želela.
Za to, da lahko življenje polno živim, da lahko sprejemam vse, kar se mi dogaja in razumem stvari ,ki mi pridejo nasproti je bilo potrebno, da se soočim z vsemi segmenti svojega življenja, predvsem s preteklostjo, česar sem se vedno otepala. Zvok mi je pri soočenju s temi in podobnimi strahovi neverjetno pomagal, saj je na nezavedni ravni »počistil« tisto, česar ne potrebujem več. Slabe spomine je transformiral v pozitivne izkušnje, ki so mi pomagale postati to, kar sem danes. Antoniine besede, razlage, njeno zaznavanje mojih čutenj mi je omogočilo osmišljanje razumevanje vsega tega, kar se tekom zvočne kopeli dogaja.
V času, odkar obiskujem zvočne kopeli in tudi sicer vlagam v delo na sebi, sem marsikaj spoznala o sebi, o svojem delovanju, svojih željah, ozavestila preteklost, odpustila tisto, kar mi ne služi več, opredelila svoje cilje, se odločila, da bom sledila svojim sanjam…. In ogromno zaslugo za vse to ima prav Antonia, ki bo vedno del moje zgodbe, saj mi je skozi zvok in pogovore pomagala pri vsem, kar sem. (Miša G.)